Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tibeti Kutyafajták képes leírás - Kutyafajták.tlap.hu
részletek »

Tibeti Kutyafajták - Kutyafajták.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafajtak.tlap.hu » Tibeti Kutyafajták
Keresés
Találatok száma - 8 db
Tibeti

Tibeti

Tibet öt ősi kutyafajtával rendelkezik. A tibeti fajtáknak a családi életben való részvétel fontosabb, mint más fajtáknál. Szívesen utaznak, gazdájukat egész nap kísérgetik. A tibeti fajták ( ugyanúgy mint a japán és kínai fajták) mind a mai napig őrzik ókori származásuk külső és belső értékeit.

Tibeti kutyafajták

Tibeti kutyafajták

A világ legnagyobb, 4000 méter tengerszint feletti magasságú fesíkja, körülvéve hatalmas hegyekkel, ez Tibet a Világ teteje". A legalacsonyabb folyóvölgyek is 3300 méter felett vannak, a sajátos földrajzi környezet, sajátos éghajlatot eredményez, helyenként igen hideg teleket, vagy aszályos forró nyarakat. Európai ember számára nehezen megszokható a széljárás és a ritka levegő.

 A Tibeti spániel kicsi, mulatságos, éber, óvatos

A Tibeti spániel kicsi, mulatságos, éber, óvatos

Leírása: Némiképp a pekingi palotakutyára hasonlít. Feje könnyedén domborodó, szeme sötétbarna, füle lelóg. Törzse viszonylag rövid, zömök. Végtagjai rövidek, vékony csontozatúak. Farkát a hátára hajlítva tartja, rajta a hosszú, dús szőrzet csokrot alkot. Bundája közepesen hosszú, selymes, sima, a nyakán és vállán sörényt alkot. Színe aranysárga, fekete, őzbarna, feketés rőt, krémszínű, fehér, fehéres sárga.

A tibeti spániel

A tibeti spániel

A tibeti spániel méltatlanul mellőzött tagja a Tibetből származó társasági kutyák családjának. Ősi fajta amit az is mutat, hogy a szukák csak évente egyszer tüzelnek. Neve ellenére semmi köze spánielek családjához. Ő a tökéletes társasági kutya. rendkívül intelligens, vidám, aktív, cseppet sem ingerlékeny, kiváló társasága lehet bárkinek. Ősi ösztöneit megtartva jó jelzőkutya válik belőle, látása és hallása rendkívül éles, éberen őrködik otthona felett. Egészséges, hosszú életű fajta, melynek egyedein csak későn mutatkoznak az öregedés jelei. Végtelenül nyugodt természetű - mit kivánhatnánk még?

Egy spániel, amelyik nem is spániel.

Egy spániel, amelyik nem is spániel.

Aki először látja a tibeti spánielt, hajlik arra, hog valamiféle keveréknek nézze, holott híresek az ősei. Az Indiai Kennel Klub tiszteletbeli titkára a Hutchinsons's Dog Enciklopediában 1934/35-ben nem valami hízelgően azt írja, olyanok, mint az elfajzott pekingi kutyák. Pedig a tibeti spániel egész lényében különbözik a pekingitől.

A Shiba kutyafajta

A Shiba kutyafajta

A Shiba ősidők óta Japánban élő kutyafajta. A név eredeti jelentése " kicsi " " kiskutya " A Japán-tengerből kiemelkedő parti hegyvidék lakói évszázadokon át kisebb állatok és madarak vadászatára használták. A változatok között jelentkező apróbb különbségek tenyészterületük eltérő földrajzi elhelyezkedésének volt köszönhető. 1868 és 1912 között elterjedt szokássá vált, hogy angol szettereket és rövidszőrű angol vizslákat importáltak Nagy-Britanniából az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő új sportág, a vadászat céljaira. Az európai kutyákkal történő, szinte automatikussá vált keresztezés következtében a fajtiszta Shibák száma ijesztően megcsappant. 1912 és 1926 között már szinte lámpással kellett keresni őket eredeti lakóhelyükön. Vadászok és kutyakedvelő értelmiségiek 1928 körül, közel az utolsó pillanatban komoly erőfeszítéseket tettek a fajtiszta Shiba megőrzésének érdekében. Így kezdődött meg a még meglévő, ritkaságszámba menő változatok felkutatása, amely 1934-ben a fajtastandard megszületését eredményezte. 1937-ben nemzeti kinccsé nyilvánították, ám fejlesztése és továbbtenyésztése ezzel nem ért véget és lassan kialakult a ma ismert kiváló kutyafajta.

Tibeti Masztiff

Tibeti Masztiff

A Tibeti Masztiff az ünnepelt nagytestű ázsiai kutyafajta (Do-Khyi, Tsang-khyi, Tibetan Mastiff, Mastino Tibetano) legendáktól övezve a végtelennek tűnő múltból lépett elő. Vérvonala minden valószínűség szerint benne van számtalan, mára kényesen kiválasztott és kifejlesztett fajtában, amiknek így rusztikus ősét láthatjuk benne. Európába a fajtát mindössze tizenöt éve hozták be főleg Észak-Indiából és Nepálból. Akárcsak eredeti hazájában Európában is a fajta VÉDŐ és CSALÁDI kutyának használatos. A környezetében mindenre vigyáz. A fajta különböző színekben jelenhet meg: fekete, fekete és tan (sárgás barna), kék, kék és tan, különböző árnyalatú fawn, őz- vagy vöröses barna. Tibet különböző tartományaiban más-más színt kedveltek. Különleges megbecsülésben volt része a 'négy szemű' nagyméretű változatnak 'soha le nem hunyt szemek'. A tibeti masztiff nappal többnyire szunyókál,az éj leszálltával hirtelen felélénkül és mindenre felfigyel. Lelkileg nyájban élő, társaság kedvelő. Képes más fajta állatokkal is együtt élni, melyek családjának tagjaivá válnak. Hasonlóan más tibeti fajtákhoz a masztiffnak oroszlán-szerű alkata van. Ezt a kiváló kutyafajtát ismerhetik meg weboldalamon.

of Kari Tibetian Shine

of Kari Tibetian Shine

Hodonicki Karolina vagyok, Szerbiában, Szenttamáson élek a családommal. 2009-ben is megérkezett a tavasz, a szép idő és az egy, és az öt éves kisfiaim kinn játszanak a fűben. Férjemmel kitaláltuk,hogy jó volna nekik valamilyen játék amit nem unnak meg Elmentünk egy ismerősünkhöz . Ahogy beléptünk a kapun, egy nagy szőrű kutya rohant elénk, és örült hogy vendégek jöttek. Ez egy tibeti terrier volt. Amíg ott voltunk, egész idő alatt a gyerekekkel játszott a kutyus. Innen született az ötlet hogy tibeti terriert veszünk nekik. Keresgélni kezdtünk és olvasgattunk cikkeket erröl a fajtáról, s közben rátaláltunk Lulúdhira a Rozsdás Halász tibeti terrier kennelben, Krizsanyik Katalin mestertenyészetében. Elkezdődött a nagy készülődés Lulúdhi érkezésére. Az olyan volt mintha egy pici baba érkezését vártuk volna, egy családtagot vártunk. Lulúdhi 8 hónaposan került hozzánk 2009.májusban. Meggyőződtünk arról, hogy valóban jól választottunk a gyerekeknek, hogy találtunk egy jó játszótársat nekik, akit nem tudnak megunni. Lulúdhi nagyon kötődik hozzánk, nem szereti a magányt, mint általában minden tibeti. Szereti ha a középpontban van.

Tuti menü