Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyar Kutyafajták képes leírás - Kutyafajták.tlap.hu
részletek »

Magyar Kutyafajták - Kutyafajták.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafajtak.tlap.hu » Magyar Kutyafajták
Keresés
Találatok száma - 7 db
Kuvasz

Kuvasz

Őseinkkel a népvándorlás során jött a Kárpát-medencébe, mint a nyájak nagytestű, határozott fellépésű védelmezője. A Keszthely melletti Fenékpusztán feltárt honfoglalás kori leletben talált kutyacsontokról kiderült, hogy a mai kuvasz ősétől származnak. Hunyadi Mátyás kedvelte a fajtát, udvarában hajtóvadászatokon is használták, főleg farkas és vaddisznó ellen. A 15. században fellendült a marhakereskedelem, és a hatalmas magyar szürkemarha-nyájakat kuvaszok kísérték a nyugat-európai állatvásárokra, többek között Nürnbergbe. A nyájak napi 20-25 kilométert tettek meg, s őrzésükre fáradhatatlan, mindig éber, bátor állatokra volt szükség. A hajcsárok a vásárokon nemcsak a marhákat adták el, hanem nagyon gyakran néhány kutyát is. Így előfordulhat, hogy ezek a példányok részt vettek a hasonló nyugat-európai fajták kialakulásában. A kuvaszok megbecsültségére jellemző, hogy Zrínyi Miklós a Szigeti veszedelemben a kuvaszt mint kutyafajtát említi.

A Puli

A Puli

A puli minden kétséget kizáróan ősi magyar pásztorkutyafajta. Vándorló elődeink a nyájak, kondák, gulyák és ménesek mellett legfőbb segítőiket, a pásztorkutyákat is magukkal hozták a Kárpát-medencébe. A nagy testű, erőteljes felépítésű komondor és kuvasz rendíthetetlenül őrizték gazdáik vagyonát, míg az örökké fürge csivogó puli összetartotta a jószágot. A középkori vándorlás során, mielőtt elődeink elfoglalták új hazánk területét, közel 100 évet töltöttek a Don és a Dnyeper közötti Levédia, majd attól kissé délebbre, Etelköz területén. A magukkal vitt ázsiai kutyák minden bizonnyal keveredtek a helyi típusokkal, de megtartották karakterüket, hisz tenyésztésük során az elsődleges szelekció az őrzés és a terelés volt. A puli évszázados fennmaradása a szorgalmat és találékonyságot követelő pusztai életmódnak és a nyáron forró, télen zord időjárási viszonyoknak köszönhető. E hatások alatt a fajta nemesedett, külső megjelenése bozontos szőrzetével sajátosan alakult.

Puli

Puli

Ez a kíváncsiskodó, nagyon élénk, nagyon játékos fajta bizony Magyarországról származik. Legyünk büszkék rá! Nagyon intelligens és gyorsan tanul, élénk fürge állat. Lelkes, csomó energiával rendelkezik. Társaságkedvelő, édes, kedves természetű. Gyors, agilis, jó állóképességű. Ugyanakkor akaratos is lehet, vagy nagyon magabiztos, illetve túlzottan igényes, ami a nevelését megnehezítheti. Játékos. Ez a bozontos szeretetreméltó vidám természetű kis élőlény nagyon szeret játszani, sok és rendszeres foglakozást, igényel a gazditól.

A magyar vizsla karakteréről

A magyar vizsla karakteréről

Kedves, melegbarna, 'szerelmetes' pillantású szemek - de valami huncut kópéság csillog a háttérben, és mohó figyelem, vágyakozás a vad után... Lusta elnyújtózás otthon a forró kályha mellett vagy a kanapén, vég nélkül áhítozva simogatásért - de egy pillanat alatt robbanó energia, végtelen vágtatás a mezőn, tűző napsütésben vagy ropogó hóban..

Vizsla

Vizsla

E fajta kedvelői talán nem is tudják, hogy a 'drótos' története csak körülbelül hetven éve kezdődött. Az l93o-as évek táján merült fel a gondolat, leginkább a vadászok köreiben, hogy a rövid szőrű magyar vizsla kiváló képességeit felhasználva és megőrizve, a téli nagy hideget még jobban elviselő fajtát hozzanak létre. A gondolat felvetése nagy vitát váltott ki az akkori szakemberek között pro és kontra. Abban mindenki egyetértett, hogy a létrehozandó új fajta legyen magyar vizsla, hordozza az ősi változat jellegzetességeit, lehetőleg csak a szőrtípus változzon.

Erdélyi Kopó

Erdélyi Kopó

Ősi magyar kutyafajta, melyet a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok nemesítettek ki. Virágkorát a középkorban élte, amikor a főúri udvarok kedvelt vadászkutyája volt. A mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fejlodésével használata visszaszorult a Kárpát-hegység nehezen bejárható erdőségei közé. A változatos terepviszonyok hatására alakult ki az erdélyi kopó két típusa: a hosszúlábú és a rövidlábú erdélyi kopó. A két változatot rendszerint együtt tartották. A hosszúlábú erdélyi kopót erdei vadászatokhoz nagyvad - régebben bölény, majd medve, vaddisznó, hiúz -, a rövidlábú erdélyi kopót fedett területeken apróvad - róka, nyúl -, valamint sziklás terepen zerge vadászatára használták eredetileg. A XX. század elején az erdélyi kopót csaknem kipusztították, újratenyésztése 1968-ban kezdodött. Napjainkban Magyarországon kívül jelentos állománya van Romániában.

Puli kutya

Puli kutya

A Rábaközi-Nemes Kennelben puli kutyák tenyésztésével, tartásával foglalkozunk. Kennelünkben kiváló vérvonalú kutyák vannak. Azért dolgozunk, hogy kutyáink a lehető legtöbb örömöt okozzanak az új gazdának. Várjuk megkeresését amennyiben szeretne egy puli kiskutyát, vagy többet akar megtudni erről a magyar kutyafajtáról.

Tuti menü