Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutyafajták - Komondor képes leírás - Kutyafajták.tlap.hu
részletek »

Kutyafajták - Komondor - Kutyafajták.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafajtak.tlap.hu » Kutyafajták - Komondor
Keresés
Találatok száma - 5 db
Világhír? a komondor

Világhír? a komondor

Mindegy, hogy szép-e, mindegy, hogy okos-e, vagy esetleg a legszínesebb. Nem számít, hogy nagy vagy éppenséggel kicsi. A lényeg, hogy minél furcsább legyen. A világ 25 legkülönösebb állata közé bekerült egy magyar kutyafajta, a komondor is.

A komondor

A komondor

Nagytestű és erős felépítésű. Egyedülálló külleme, méltóságteljes viselkedése a szemlélőben tiszteletet és csodálatot, esetleg némi félelmet ébreszt. Természeténél fogva nem kedveskedő. Robosztus testét mindenütt nemezesedésre hajlamos, gubancos, dús, hosszú szőrzet fedi. Törzse és végtagjai oldalról nézve a négyzettől csak kis mértékben eltérő, fekvő téglalapformát mutatnak. Feje a hát síkja fölé emelkedő, dús szőrzetű. A farka lelógó, vége csaknem a vízszinteshez hajló. Szőrzete csontfehér színű.

Komondor

Komondor

A komondor az egyik legismertebb pásztorkutyafajtánk, amelyet mai formájában a legrégebben tenyésztettek ki. Nevének több magyarázata is van. Valószínűleg a kuman (kun) szóból származik, 1454-ben bukkant fel nyelvelméleteinkben, a Debreceni kódex 1519-ben már kutyanévként említi a kamondort vagy komondort. A szó a türk nyelvekben a kumanokhoz tartozást jelentette.

A komondor származásának rejtélye

A komondor származásának rejtélye

A legutóbbi időkig a komondor szót francia hangzásúnak vélvén, úgy értelmezték, hogy az parancsolót jelent. (Eszembe jutnak a Szeged-alsóvárosi emberek, akik annak idején - régesrégen - az "Úristenhez" jártak ott bevásárolni, mert magyar fülük képtelen volt az Ohrenstein szatócs nevéből mást kihallani.) Aki pedig parancsolót olvasott ki a komondor szóból (tudtommal elsőízben Pethe Ferenc 1815-ben Természethistóriájában) elárulta ugyan a kun nyelvismeretben való járatlanságát, ez szent igaz, de hogy ennek ellenére jó mélyen belelátott a komondor egész valójába, az is bizonyos. Pethe írja, hogy ha ezt a Magyarországon kívül kevesek által ismert hatalmas és igen szép kutyafajtát "a maga valódi köntösében esmernék, ezt tennék a pásztorkutyák lajstromában vezérnek, mely tisztes nevét nálunk érdemesen viseli a comendeur francia szótól".

Csutak a komondor

Csutak a komondor

Komondorunk bemutatása céljából hoztuk létre ezt az oldalt. Csutak a neve és 2008. május 4-én született .Ivara szuka. Eddig csak más családoknál csodálhattuk ezt az ősi magyar fajtát. Ő az első komondorunk.Szeretnénk megosztani másokkal is tapasztalatainkat. Szívesen fogadjuk a jó tanácsokat. Kellemes időtöltést kívánunk!

Tuti menü