Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Északi Kutyafajták képes leírás - Kutyafajták.tlap.hu
részletek »

Északi Kutyafajták - Kutyafajták.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafajtak.tlap.hu » Északi Kutyafajták
Keresés
Találatok száma - 7 db
Szibériai husky

Szibériai husky

Rendkívül vonzó, 'nevetős' ábrázatú, közepes termetű kutya. Koponyája kissé domború. Füle feláll. Szeme színe lehet kék, barna, felemás (egyik kék, másik barna), és úgynevezett 'kevert' színű is (azaz, egy szemen belül két szín). Ezenkívül a vörös színű kutyáknál a borostyánszínű szemszín is megengedett; szeme kissé ferde metszésű. Háta egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély. Végtagjai egyenesek, izmosak, túlzásoktól mentes csontozatúak, mely mérsékletesség az egész felépítésükre vonatkozóan is iránymutató. Farkát a hátvonallal vízszíntesen vagy sarló alakban a hát fölé hajlítva hordja mozgás közben, nyugalmi állapotban lelóg. Bundája közepesen hosszú, dús, selymes. Színe leggyakrabban farkas- vagy ezüstszürke, de lehet vörös, krém (gyakori a küllemvonalaknál), pinto (foltos), fehér illetve izabella fehér.

Alaszkai Malamut

Alaszkai Malamut

Az alaszkai malamut a legnagyobb testű szánhúzó fajta. A kanok általában 63-68 cm marmagasságúak, és 38-45 kg súlyúak, a szukák 58-62 cm marmagasságúak és 34-38 kg súlyúak. A malamutok nem házőrző kutyák, alkalmatlanok a munkakutyás örző-védő kiképzésre, és azt néhány kivételtől eltekintve nem is kedvelik. Ennek ellenére némely példány, főleg a kanok között, a saját terüleletét őrzi, bár inkább csak idegen kutyák elől.

Nyugat-szibériai lajka

Nyugat-szibériai lajka

A kezdetekben két csoportnyi nyugat-szibériai lajka alakult ki. A első csoport Groznij-től származott Ekatarinaburgban. Groznij 1930-ban született , ő volt az apja több kimagasló kutyának melyek vadászoknál és a Kormány kenneleiben éltek . Az Ekatarinaburgi csoport nagyon fontos volt a II. világháború előtt s után. A második csoport nyugat-szibériai lajka csoport 1920-30 között Moszkvából származott. A hanty típusú lajka kan Mishka 1924-ben született Obdorski kutyáktól . A moszkvai csoport más fontos kutyái Ulf, Ural és Damka.

Kelet-szibériai lajka

Kelet-szibériai lajka

K. G. Ambramon volt az első aki megfogalmazta a kelet-szibériai lajka standardjét. E standard alapját az Amur folyó környéki típusában egy forma lajkák képezték, akiket vadászatra illetve szánhúzásra használtak. Ezekre a kutyákra jellemző volt a robosztus test, erőteljes csontozat, durva fej erőteljes pofával. Ez a standard 1960-ig volt érvényben.

Orosz-európai  lajka

Orosz-európai lajka

A II. Világháború alatt a leningrádi lajka populáció megtizedelődött. Megmentették a fajtát a Leningrádban élő vadászok és a szomszéd tartományokból (Arkangelsz és Karélia) hoztak új kutyákat, és a tenyésztés folytatódott a túlélő kutyákkal. A fekete-fehér kutyák kedveltté váltak. A másik központ 1944-ben lett alapítva Kanilin Tartományban.

Izlandi Pásztor

Izlandi Pásztor

Az Izlandi Pásztor a spiccek népes családjához tartozik. A IX. században, mikor a norvégok Vörös Erik vezetésével meghódították Izlandot, magukkal vitték állófülű, izgő-mozgó terelőkutyáikat is. Ezek a kutyák az őslakos pásztorkutyákkal keresztezve adják a mai Izlandi Pásztor küllemét. Ez az átlagos méretű, sűrű szőrű és állófülű kutya könnyen alkalmazkodott a helyi életkörülményekhez és a skandináv klímához. Birkák és ritkábban lovak terelésére is használták őket.

Német vizsla

Német vizsla

Németország bővelkedik vizslafajtákban, hiszen nemzetiségét tekintve német, fajtabesorolására nézve pedig vizsla a münsterlandi vagy a weimari is. Ha azonban német vizslát mondunk, nem ezeket értjük alatta, hanem azt a sokoldalú kutyafajtát, amely ma talán a világ legelterjedtebb vadászebe.

Tuti menü