Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Érdekességek, Cikkek képes leírás - Kutyafajták.tlap.hu
részletek »

Érdekességek, Cikkek - Kutyafajták.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kutyafajtak.tlap.hu » Érdekességek, Cikkek
Keresés
Találatok száma - 18 db
Miért nedves a kutyák orra?

Miért nedves a kutyák orra?

Először is le kell szögeznünk, hogy a kutyák orra nem mindig nedves. Egy boldog, kiegyensúlyozott kutya ideje nagy részében nyalogatja az orrát (meg a gazdiját, a környezetében lévő tárgyakat, és egyéb testrészeit), így orra akaratlanul is nedves lesz. Ha a kutya nem érzi jól magát, elképzelhető, hogy nem nyalogatja az orrát, és az száraz marad. Ezt azonban ne vegyük egyértelmű jelnek, azaz, ha a kutya orra száraz, nem biztos, hogy beteg is. Akadnak olyan kutyafajták is, amelyek annyira magasan hordják az orrukat, hogy nyelvükkel el sem érik.

A kutyatulajdonos hasonlít a kutyájára

A kutyatulajdonos hasonlít a kutyájára

A San Diegoi University of California kutatói igazolták, hogy nem alaptalan az a hiedelem, hogy a kutyák és a tulajdonosaik hasonlíthatnak egymásra. A kutatók önkéntesekkel 45, három képből álló sorozatot nézettek meg: az egyik kép a kutyát, a másik a gazdiját, a harmadik pedig egy idegen kutyát ábrázolt. Mindhárom fotó olyan háttérrel készült, hogy nem utalt a kutya és gazdája közötti kapcsolatra.

Kivel lehet még

Kivel lehet még

Az ember egyik legalapvetőbb tulajdonsága a kíváncsiság, az új, ismeretlen felé való vonzódás. Nem véletlen, hogy a népszerű sajtót is mindig lázba hozzák az olyan hírek, hogy valaki földönkívüliekkel találkozott, vagy netalán el is rabolták. A lényeg azonban nem feltétlenül abban van, hogy ilyen esetek megtörténhetnek-e vagy sem, hanem hogy milyen erősen érdeklődik az ember a más 'fajokkal' való kapcsolatfelvétel iránt. Míg a hétköznapi embert inkább csak a természetes kíváncsiság hajtja, a kutató szakmai kötelessége elmerengeni azon, hogy ha egyszer mégis létrejön egy ilyen találkozás, akkor miképp lehet ezekkel a lényekkel majd 'beszélgetni', egyáltalán lehetséges-e egy közös kommunikációs rendszer kialakítása, és lennének-e megbeszélni való témáink. Ha az illető kutató etológus, akkor az ilyen gondolatkísérletek helyett megpróbálhat olyan 'modellt' keresni, amely alkalmas lehet a felvetett probléma vizsgálatára. A következőkben a kutya és az ember közötti kommunikáción keresztül szeretnénk megvilágítani a fajok közötti (interspecifikus) kommunikáció problémáját.

Három gén határozza meg a kutyák bundáját

Három gén határozza meg a kutyák bundáját

Amerikai kutatók rájöttek, hogy mindössze három gén kombinációja határozza meg, hogy hét különböző szőrzettípus közül melyik borítja az egyes kutyákat. Az eredmény a szakembereket is meglepte. A Washington melletti genomvizsgáló intézet kutatói nyolcvan kutyafajta ezer képviselőjének örökítőanyagát elemezték. Mint kiderítették, a KRT71 nevű gén a hullámos, göndör szőrzetért felelős, az FGF5 a szőr hosszúságáért, az RSPO2 pedig a szakállért és a kiugró szemöldökökért - írták az amerikai kutatók a Science című folyóirat digitális kiadásában megjelent tanulmányukban.

Az átlagos kutya egy kétéves gyerek szintjén van

Az átlagos kutya egy kétéves gyerek szintjén van

Elkészült a kutyák IQ-tesztje, amelyből kiderült, hogy az átlagos eb olyan okos, mint egy kétéves gyerek - adta hírül a LiveScience című amerikai tudományos portál. A vizsgálatokat a kanadai Stanley Coren végezte, aki eredményeit az Amerikai Pszichológiai Társaság Torontóban megrendezett éves találkozóján ismertette. A nyelvi teszten a kutyák átlagosan 165 szót tudtak megtanulni, a legokosabb ötödbe tartozók pedig 250-et. A legértelmesebb kutyafajta a teszt szerinti sorrendben: a border collie, az uszkár és a német juhász. A Brit Columbiai Egyetemen kutató Coren úgy véli, ezeket a fajokat éppen intelligenciájuk miatt tenyésztette és képezte az ember.

Portugál vízikutya lesz az új első eb a Fehér Házban

Portugál vízikutya lesz az új első eb a Fehér Házban

Portugál vízikutya lesz az új "első eb" a Fehér Házban. Obamáék egy hónapja szűkítették le a kört, azóta két kutyafajta versengett az elnöki család kegyeiért: a labrapudli (labrador retriever és pudli keveréke) és a portugál vízikutya. Utóbbi győzött. A first lady, Michelle Obama a People magazinnak elmondta, hogy a kutyát egy menhelyről szerezik majd be. Remélhetőleg nem tréfa, de a kisebbik Obama lány, a 7 éves Sasha már április 1-jén kezében szeretné tartani a kutyát. Az biztosnak látszik, hogy a lányok az iskolai tavaszi szünet után kapják meg az ajándékot. Michelle elárulta, hogy a névadással gondban vannak; a Frank és a Moose (jávorszarvas) név merült fel.

Nehezebb (kutyát) választani...

Nehezebb (kutyát) választani...

Az Egyesült Államok lélegzetvisszafojtva figyeli, vajon milyen "első kutyát" választ az ország első famíliája. Barack Obama már az elnökválasztás estjén megígérte kislányainak, a 10 éves Maliának és a 7 éves Sashának, hogy vesznek nekik egy négylábút, ha beköltöznek az elnöki rezidenciába.

Világraszóló kutyakiállítás

Világraszóló kutyakiállítás

Néptáncosokkal, a kilenc magyar kutyafajta felvonulásával és ünnepi köszöntőkkel nyílt meg az Európa Kutyakiállítás a Hungexpo G pavilonjában. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete háromnapos rendezvényére csaknem 15 ezer kutyát neveztek, ami az Európa Kutyakiállítások történetében a legnagyobb létszám. A kapcsolódó klubkiállításokon további kilencezer kutyát mutatnak be - közölte Korózs András, az egyesület elnöke.

Megnyílt az Európa Kutyakiállítás Budapesten

Megnyílt az Európa Kutyakiállítás Budapesten

Néptáncosokkal, a kilenc magyar kutyafajta felvonulásával és ünnepi köszöntőkkel nyílt meg az Európa Kutyakiállítás a Hungexpo G pavilonjában. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete háromnapos rendezvényére csaknem 15 ezer kutyát neveztek, ami az Európa Kutyakiállítások történetében a legnagyobb létszám.

Hirdetés
Ebkártoplista

Ebkártoplista

A legnagyobb és a legkisebb kutyafajta teszi a legtöbb kárt a lakásban, nevezetesen a dán dog és a csivava - állapították meg egy brit felmérés készítői. Az utóbbi "vakarcsok" életük során - átlagosan - 638 font (190 ezer forint) kárt okoznak, az előbbiek pedig 200 ezer forintnyit, szőnyegek szétrágásától megrágcsált fotelkarfákon és összetört vázákon át a lekapart ajtókig. A tacskók is elég "károsak" a maguk 133 ezer forintnyi kárértékével.

A tacskó a legagresszívebb

A tacskó a legagresszívebb

Bár kicsik, mégis agresszívek. Egy felmérés szerint minden ötödik tacskó már megharapott valakit, vagy legalábbis megpróbálkozott vele, sőt minden tizenkettedik már megharapta a saját gazdáját is. A szám sokkal magasabb, mint bármelyik más kutyafajtánál.

A tacskók harciasabbak, mint a pitbullok

A tacskók harciasabbak, mint a pitbullok

A kisebb kutyák, különösen a tacskók támadóbbak idegenekre és más ebekre, mint a "macsó" tenyésztésű pitbullok, rottweilerek vagy egyebek - állapították meg amerikai kutatók. Felmérésük vagy 30 kutyafajtára terjedt ki, gazdáiknak küldtek kérdőíveket ebük viselkedését firtatón más-más helyzetekben. A végeredmény: a tacskók és a chihuhahuák a legagresszívebbek, míg a leghiggadtabbak a bretagne-i spánielek és az agarak.

Rénó ismét kiszagolta

Rénó ismét kiszagolta

Szerdán éjjel a Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség rendőrei egy földúton 20 500 doboz ukrán zárjegyes cigarettát találtak. A helyszínről nyomkövető kutyát indítottak. Rénó, a németjuhász, aki már több alkalommal segítette csempészek elfogásához a határrendészeket, ezúttal is sikerrel járt - közölte a VPOP.

 Díjnyertes kutyák pusztultak el a tűzben

Díjnyertes kutyák pusztultak el a tűzben

Porig égett a Tahitótfaluban kigyulladt családi ház, személyi sérülés nem történt, ám a tűzben két díjnyertes kutya elpusztult - közölte a tűzoltóság az MTI-vel. A Szentendrei Tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy r.a 100 négyzetméteres faházban lakó öttagú család nem volt otthon a lángok fellobbanásakor. Épp akkor érkeztek meg, amikor már füstölt az épület, amely pillanatok alatt teljes terjedelmében égett.

Egy órát volt a kutya a jeges vízben

Egy órát volt a kutya a jeges vízben

Egy nagy testű keverék kutyát mentettek ki a vízből a szolnoki tűzoltók a Zagyva szolnoki szakaszán kedd délután - közölte az Objektív Hírügynökséggel Erdélyi Tibor sajtóügyeletes. A vasúti híd és a Sebestyén körúti közúti híd közötti szakaszon, a parttól alig 30 méterre szakadt be a vékony jégréteg a nagy testű kutya alatt. A tűzoltók csónak segítségével közelítették meg a szerencsétlenül járt állatot. A mentést nehezítette, hogy a csónak előtt csáklyával és bontóbaltával kellett a jeget feltörni. A kutya egy órát töltött a jéghideg vízben. Mire a tűzoltók a szerencsétlen állathoz értek, épp akkor merült a víz alá, de szinte abban a pillanatban már csónakba is emelték. A tűzoltók a kutyát meleg pokrócba csavarták, majd a partra hozatal után az egyik tűzoltókocsi legénységi terében felmelegítették. A kutyát az egyik állatmenhely képviselője vette át a tűzoltóktól.

A segítő kutyák vizsgáztatásával kapcsolatos

A segítő kutyák vizsgáztatásával kapcsolatos

A Pályázatfigyelő a hazai társadalmi szervezetek és alapítványok, intézmények, magánszemélyek, önkormányzatok, vállalkozások számára meghirdetett pályázati kiírások gyűjteménye. A segítő kutyák képzésével és vizsgáztatásával kapcsolatos egységes minőségi színvonal biztosítása érdekében a Rendelet 4. §-a értelmében a társadalmi esélyegyenlőség előmozdításáért felelős miniszter pályázat útján a kutyát kiképző szervezetek, illetve a segítő kutyák alkalmazásának elősegítésével foglalkozó szervezetek közül közreműködő szervezetet jelül ki.

Állati rémület a petárdaropogástól

Állati rémület a petárdaropogástól

Igaz, hogy tilos, de szilveszterkor csak-csak eldördül egy-két petárda. A robbanás hangjára az emberek és az állatok is érzékenyen reagálnak. Több ezer háziállat, főként kutyák szöknek el ilyenkor otthonról.

Tuti menü